Читать полностью

• Melpo Melz

Melpo Melz

Шведская танцовщица и исполнительница дансхолла  Читать полностью →

Інтерв'ю з Амаяка Акопяном | Журналісти.Ру - публікації статей, рецензії, проба пера.

Амаяк Акопян: «Я родом із задзеркалля Амаяк Акопян: «Я родом із задзеркалля!»

Амаяк Акопян ... Думаю, мало, у кого виникне питання: «А чим же займається ця людина? Хто ж він, власне, такий? »Більшість знає його як ілюзіоніста, фокусника, актора, артиста естради і цирку ... Але не все в курсі, що Амаяк пише книги для дітей! Мені пощастило поговорити з цією дивовижною людиною і дізнатися багато цікавого. Я поговорила з Акопяном про його дитячі роки, ставлення до інтуїції, дізналася, звідки він бере імена для своїх незвичайних персонажів і свої відомі фрази: «Сім-салабім рахат ібн лукум», «Трах-тібідох моєї душі», «Ляські-масяські! »,« А тепер, хлопці, треба обов'язково дути! Тому що, якщо не дути, дива не станеться! »Після розмови з цією людиною я відчула, що мій настрій покращився, і я посміхаюся. «Напевно, Амаяк насправді чарівник!», - подумала я. Поспішаю поділитися своїм зарядом позитивних емоцій, які мені дав незвичайний ілюзіоніст, з читачами нашого журналу!

Коротка довідка. Амаяк сам про себе.

За освітою актор, режисер музичного театру, закінчив ГІТІС.

Гастролював в 65 країнах, починаючи з 1978 року.

Знявся в 35 фільмах.

Написав 25 книг, більшість для дитячої аудиторії.

1 естрадна програма в цирку, 7 номерів для артистів оригінального жанру: пантомімісти, акробати, ексцентрики, клоуни, ілюзіоністи, жонглери. Чому я ставив цим артистам номера? Тому що сам володію всіма цими жанрами.

сьогоднішня професія

-Амаяк, скажіть, ким Ви себе вважаєте в першу чергу? Фокусником? Або іллюзіонісом? А може, все-таки актором? Письменником? .. Звичайно, Ви прекрасно володієте всіма цими професіями, але все ж, яке Ваше основне заняття?

-Я закінчив ГІТІС, я актор і режисер. Це моє головне справа. Багато хто вважає Амаяка Акопяна більше ілюзіоністом, тому що мене частіше бачать саме в цій якості. Режисери хочуть, щоб і в кіно, і в театрі я виступав як ілюзіоніст. Але Амаяк Акопян фокуси не показує, трюки виконують його персонажі. Я завжди був актором-лицедієм, який демонстрував маски, образи, грав персонажів: чарівників, чарівників, джинів, магів, чаклунів. Я перевтілювався в них на телебаченні, на сцені. Тому за мною закріпилася маска чарівника-ілюзіоніста. Хоча є фільми, де я граю бандитів: «Злодії в законі», «Скажений автобус», «Кліщ» ... Там я не показую жодного трюку. Про ці ролях глядачі знають, але більше цінують і люблять мене за створені образи мага. За мною тягнеться шлейф чарівника.

Позитивні образи несуть більше добра в кожен будинок, тому вони краще запам'яталися. А мені, як актору, дороги і ті, і інші. За покликанням я актор - лицедій.

-Ваш батько - відомий ілюзіоніст Арутюн Акопян. Фокуси і трюки дісталися Вам по спадку?

-Абсолютно вірно, тато передав мені своє вміння. У дитинстві мене оточували ні літачки і машинки, як багатьох дітей. Навколо мене були чарівні аксесуари. В руки мені давали не брязкальця, а атрибути, з якими працював тато. Я тримав його карти вже народилися. Він поклав мені їх в маленьку долоньку, і я, природно, не розумів, що це таке. Гумові кульки, якими тато маніпулював на сцені, відразу ж потрапили до мене. Це були перші предмети, які були у мене в руках. Звичайно, потім з'явилися різні качечки, зайчики, але вони не так мене розважали.

-Як цікаво! Амаяк Арутюновіч, скажіть, а Ваш тато показував якісь уявлення будинку?

-Так. Коли я тільки народився, тато показував моє таємниче появу - зникнення. Зараз розповім про це докладніше.

Ми жили у великій однокімнатній квартирі, де всюди лежав реквізит батька. Перший час я спав в чарівній скриньці - скриньці з дзеркальним ефектом! Чому? Коли маму відправили народжувати, тато замовив у знайомого майстра в театрі художника - постановника сцени ліжечко за власним ескізом. Але він не виконав роботу під час, колиска з'явилася із запізненням. Після пологового будинку мене поклали в цю імпровізовану ліжечко, такий гарний ящичок. Там були яскраві подушечки, перина, все незвично встелене. Коли мене принесли додому, приїхали родичі і знайомі, бажаючи подивитися на новонародженого. Папа не міг без таємничих пасів і трюків. Гості відразу ж побачили красиве шоу в домашньому виконанні. Яке? З чарівного ящика в потрібний момент виймалося дзеркало, яке ділило його по діагоналі. Коли воно знаходилося в такому положенні, воно відображало бічні стінки і давало відчуття порожнечі. А якщо це дзеркало, за яким знаходився маленький Амаячек, підняти за допомогою спеціальних пружин, то миттєво з'являвся я. Я знаходився в задзеркаллі. Виходить, що народився я фактично в задзеркаллі. Що там, по той бік дзеркала, знаю тільки я, але розповісти не можу. Папа всім показував порожній скриньку, накривав його цукрово-білим хусткою, вимовляв якісь чарівні слова, зривав мереживне покривало, натискав на кнопку і потім з'являвся я. Все, природно, дивувалися. Мені здається, я повинен був стати чарівником - ілюзіоністом, така моя доля.

- Наш журнал розрахований, перш за все, на дитячу аудиторію. Було б цікаво дізнатися про Ваших дитячих роках. Що Вам особливо подобалося? У що любили грати, що читали? Ким Ви хотіли стати?

-У дитинстві у мене боролися дві пристрасті: бажання бути актором - лицедієм і художником, тому що я дуже добре малював. Моє дитинство пройшло в майстерні у Володимира Сєрова. Прошу не плутати з Валентинов Сєровим, який написав «Дівчинку з персиками»! Володимир Сєров створив картину «Ходаки у Леніна». Цей художник пророкував мені велике майбутнє. Я вчився в одному класі з його дочкою, з Машею Сєрової. Ми сиділи за однією партою. Я домалював всі підручники. Педагоги вважали, що Амаяк Акопян спотворює книжки! Але я їх домалював! Персонажі з фільмів, Василь Іванович Чапаєв пройшов у мене через всю історію Стародавнього світу. Я не псував книги, а створював гарний настрій своїми картинками. Я вже в дитинстві пристрасно любив карикатури, то, чим займаюся і донині. У шостому класі я поступив в Суріковского школу. Володимир Сєров, на жаль, дуже рано помер, і я закинув малювання, у мене був емоційний шок. Бажання малювати повернулося лише в інституті. Дипломний спектакль «Балаганчик» і «Незнайомка» по Блоку я поставив сам. І декорації, і костюми, і сценарій, і ескізи, і постановку танців я створив сам. Взагалі вміння малювати мені дуже допомагало в житті. Як художник - карикатурист я робив ескізи, з яких можна було зробити фільм. Створював розкадрування, по якій можна ставити номер. Наприклад, костюми Рахата Лукумича я придумав сам.

-У Вас були виставки?

-Усього дві. Одна-в навчальному театрі ГИТИС. В основному це були карикатури і стилізовані портрети. Друга, в 1982 році, в ЦДРІ. Більше я не виставлявся, хоча багато мені пропонували. Я не вважаю себе великим художником, хоча все, кому я показую свої роботи, в найбільшому захваті від них. Мої карикатури друкували в багатьох радянських газетах і журналах: «Літературна газета», «Аерофлот» ... У всіх моїх книгах фігурують мої карикатури. Мені пропонували самому оформляти мої книги. До будь-якого фокусу необхідно зробити попередній малюнок, я створюю їх. Але остаточний варіант роблять професійні художники. Живопис я люблю найбільше в житті. У мене велика колекція книг про живопис.

-А хто Ваші улюблені художники?

-Ренуар, Мане, Моне, Ван Гог, Рембрандт Ван Рейн. Я не пишу маслом, тому що вважаю, що це підвладне богам. Пишу лише карикатури. Багато хто вважає їх талановитими. Але це не для широкої публіки. Творчість для душі.

Скажіть, з чого почався Ваш акторський шлях?

-Ще в навчальному театрі ГИТИС мене помітили кінорежисери і стали активно запрошувати зніматися в кіно. Я грав романтичних героїв, музикантів, співаків. У 1978 році я поїхав в Осетію і знявся в кіно «Пишіть листи». Грав якогось життєрадісного співака. Це був мюзикл. Потім був фільм «Сонце в сіточці» з клоуном Олегом Поповим. Слідом була картина «Фантазія на тему любові», телевізійний музичний фільм «Бідна Маша». Я вів програми «Ранкова пошта» і «Будильник». У 1982 році я прокинувся знаменитим. Я дуже багато працював. На радянській естраді я створив номер «танцюючий ілюзіоніст». Я єдиний ілюзіоніст, у якого є спеціальний приз за пластику і хореографію в жанрі ілюзія і маніпуляція. У 1985 році в Чехословаччині журі вручило мені спеціальний приз: самий пластичний артист оригінального жанру «за пластику і хореографію в жанрі ілюзія і маніпуляція» на конкурсі сучасної магії. Цим призом я дорожу найбільше. У мене є спеціальні премії ?? в жанрі магії, ілюзії, маніпуляції, телевізійні нагороди, включаючи «ТЕФФІ» за «На добраніч, малюки!». У 1981 році в Колумбії я отримав приз «Золотий олівець». Я гастролював там, журналісти брали у мене інтерв'ю, і я їм щось намалював. Їм сподобалося, і вони порадили мені взяти участь в конкурсі, який якраз зараз у них проходить. Я вирішив спробувати себе і здобув перемогу! Мене запросили на телебачення не як артиста, а як художника!

Я став популярним завдяки своїм номером. Багато гастролював, був в Швеції, Японії, Фінляндії ... Був період коли навіть доводилося відмовлятися від зйомок в кіно. Хотілося виступати на сцені!

А зараз в кіно немає цікавих пропозицій ... Я щаслива людина, я працював на одній сцені з Людмилою Зикіної, Муслімом Магомаєвим, Аркадієм Райкіним. Віцин, Моргунов, Нікулін, я пишаюся тим, що мені довелося спілкуватися з ними! Андрій Миронов - скромнейший людина, він називав мене, хлопчика, на «ви»!

Я написав 25 книг, випустив 6 коробок «Юний чарівник», це ірга, яка вчить показувати фокуси. Там міститься DVD-диск, після перегляду якого можна поставити свій спектакль.

-Амаяк Арутюновіч, Ви відомі своїми фразами: «Сім-салабім рахат ібн лукум», «Трах-тібідох моєї душі», «Ляські-масяські!» І моє улюблене: «А тепер, хлопці, треба обов'язково дути! Тому що, якщо не дути, дива не станеться! »Було б дійсно здорово, якщо кожен раз, коли ми просто« дуємо », відбувалося« чудо »! Розкажіть, будь ласка, читачам «Юма», звідки виникли ці чудові вираження.

- «Сім-салабім», «ахала-махалай» я придумав їх сам. Деякі з них дісталися мені у спадок, їх вживав мій тато. А ось «Абракадабра» - заклинання. Воно прийшло з давньоарабської мови, це заклинання, свого роду «свят-свят - свят». Служить для захисту від нечистої сили. Я трохи перефразував, навіть називав так своїх персонажів: Шаман Шайтановіч, ахала Махалаевіч Чудик. Рахат ібн Лукумовіч, його повне ім'я Рахат Лукумовіч ібн Ізюм Цукатовіч Щербет Огли найсолодший. Ще я придумав звернення, яке теж дуже сподобалося дітям і дорослим: «Про дорогоцінні алмази мого серця, про дорогоцінні перлини моєї душі!» При зверненні до жінки я говорю: «Про затьмарила своєю красою сонячне сяйво!» Перша фраза дуже важлива.

-А чому потрібно саме думати, щоб сталося диво?

-Цю фразу я говорив для димової завіси, в кінці виступу. «А тепер, хлопці, треба обов'язково дути! Тому що, якщо не дути, дива не станеться! »

-Інтуіція відіграє велику роль у Вашому житті?

-Так, для мене вона дуже важлива. Інтуїція - сукупність вашого розуму, хорошою генетики, освіти, гарної спадковості, все правильне, добре, гарне, закладене в вас предками, витягується в потрібний момент з бібліотеки пам'яті. Інтуїція базується на досвіді, на знанні.

-Потрібно чи її розвивати?

-Вона сама дасть про себе знати, коли буде потрібно.

- Амаяк Арутюновіч, хто, на вашу думку, герой нашого часу?

-Гарне питання. На жаль, не можу дати однозначної відповіді на нього. (Після паузи, задумливо.) Не знаю, яким має бути герой нашого часу ... Але точно можу сказати, що не можна рівнятися на героїв західної мультиплікації. Вони не несуть нічого доброго. Вони злі, неправильні! Потрібно забороняти таку жорстку мультиплікацію. Не можу сказати, хто герой нашого часу. Героєм мого часу був Юрій Гагарін, а сьогодні ніхто не хоче бути космонавтом! Всі прагнуть стати бізнесменами ... Чарлі Чаплін - це герой мого часу. Юрій Нікулін, Інокентій Смоктуновський, Аркадій Райкін ... Їм хотіли наслідувати, на них рівнялися. Сьогодні таких людей немає.

-З чим у вас асоціюється весна?

-Чесно кажучи, мені ближче осінь і зима. Я народився першого грудня, мені ближче передноворічний час, чарівне. Хоча ні, хороша кожна пора, треба вміти милуватися кожною порою року. Все залежить від настрою людини. Можна і навесні хандрити, а взимку радіти.

-Дайте, будь ласка, який-небудь рада нашим читачам.

-Я повинен давати напутнє слово батькам, а не дітям. Не витрачайте свій час на чужі справи і думки, а витрачайте на свою дитину і на себе. Потрібно слідувати покликом серця й інтуїції. Без гострого відчуття швидкоплинності життя не можна пізнати всю повноту щастя. Зобов'язані втілити свої мрії в реальність, щоб залишити після себе здорове, красиве і щасливе потомство. Батькам потрібно побажати чарівних благ, удач, та не вичерпається чаша вашого терпіння! Нехай кожен ваш день буде наповнений красою і чудесами!

Ми народжені, щоб казку не псувати бувальщиною!

Галія Абдулліна

Думаю, мало, у кого виникне питання: «А чим же займається ця людина?