Рецензія на фільм «Той, що біжить в лабіринті»

Захоплююча підліткова фантастична стрічка з парою істотних і неприємних недоліків.

У невідомий час на невідомій планеті розкинувся Глейд - величезна квадратне простір, поросле травою і деревами і з усіх боків оточене бетонними стінами. Ось уже кілька років кожен місяць ліфт посеред Глейден піднімає на поверхню нового жителя - хлопчика-підлітка. Ніхто з хлопців не пам'ятає нічого про своє минуле життя, крім свого імені. Ніхто з них не знає, хто і навіщо створив Глейд і за яким принципом відбираються його мешканці. Тому, поки одні хлопці налагоджують життя в Глейден, вирощуючи їстівні рослини і розводячи тварин, інші вивчають Лабіринт - гігантське переплетення проходів і тупиків за стінами Глейден. Двері в стінах, що ведуть у Лабіринт, автоматично відкриваються вранці і закриваються вечорами, і ті підлітки, які не встигають повернутися в Глейд, стають здобиччю гріверов - кошмарних монстрів, які патрулюють Лабіринт ночами. І так триває до тих пір, поки ліфт не піднімає на поверхню Томаса ( Ділан О'Брайен ) - більш сміливого і допитливого юнака, ніж його попередники.

Стіни і двері декорацій Лабіринту були 6 метрів у висоту. Творці фільму використовували оптичні трюки і комп'ютерну графіку, щоб декорації здалися 30-метровими

Черговий підлітковий блокбастер з покоління « сутінків »І« голодних ігор »,« Той, що біжить в лабіринті »заснований на першому томі однойменної трилогії Джеймса Дешнера. На відміну від попередників, в ньому немає сентиментальною любовної лінії і навіть будь-яких натяків на обжімашкі і поцілунки. У героїв просто немає часу на зітхання з приводу єдиної в Глейден дівчата ( Кайа Скоделаріо ), Яку раптово надсилають незабаром після Томаса. Вся їх насичена небезпеками і пригодами життя повністю присвячена спробам розкрити таємниці Лабіринту і вибратися назовні до настання ночі.

Ліс і луг Глейден знімалися на природі в штаті Луїзіана. Там водилося стільки отруйних змій, що кожен день перед початком роботи по знімальному майданчику проходив серпентологів і збирав заповзли «в гості» гадів, щоб убезпечити членів групи

Такий пристрій фільму - безперечний плюс з точки зору глядачів, які ходять в кіно заради героїчних подвигів і захоплюючих сюжетів. У той час як багато фантастичні і фентезі-стрічки перестають дивувати після того, як пояснюють закони свого світу, у «Того, що біжить в лабіринті» сценарних сюрпризів вистачає аж до фіналу. Всякий раз, коли здається, що фільму більше нічим вразити публіку, картина витягує черговий козир зі своїх бездонних рукавів і змушує переосмислити щось з того, що перш сприймалося як даність. Укупі з грандіозністю декорацій і напруженістю відносин між юними героями (Дешнер явно надихався « володарем мух », Хоча його персонажі краще організовані і менш релігійно стурбовані) це створює чудовий трилер, о другій якого пролітають майже непомітно.

На жаль, післясмак «Того, що біжить» виявляється гірким. Чому? По-перше, його фінальні одкровення зовсім маразматичності. Коли «ляльководи» Глейден пояснюють, навіщо вони робили те, що вони робили, вони, метафорично кажучи, зізнаються, що після багаторічних спроб і помилок навчилися забивати цвяхи ковальським пресом розміром з єгипетську піраміду, хоча повинні були всього лише вивчити цвяхи під мікроскопом, щоб з'ясувати, чи немає на них плям крові. Так, від підліткових фантастичних фільмів не можна вимагати реалізму дорослих драм, але «Той, що біжить в лабіринті» провалює навіть найпростіший тест на логіку і здоровий глузд. І це не промах сценаристів, а початковий «баг» трилогії Дешнера, яка потужно починається і стає все більш дебільні в міру того, як Томас і його друзі розкривають навколишні їх таємниці.

По-друге, і це дефект куди більш істотний, Томас - найгірший і нудний з усіх героїв свіжих блокбастерів, оскільки він - Месія без Гефсиманського саду, герой без страху і докору, який демонструє слабкість лише на самому початку оповіді, коли він наляканий і дезорієнтований втратою пам'яті. Далі він перетворюється в саме втілення правильних вчинків і чоловічих чеснот, і його ідеальність робить героя відмінним товаришем і кошмарним персонажем. Навіть у Месії повинні бути хвилини слабкості, що показують межа його людяності і роблять справжнім подвигом його наступні благородні справи, заради яких він долає свої зневіру і страх. Томас же пре як танк, і це робить його швидше машиною чесноти, ніж героєм і людиною. Ділан О'Брайен ж таки - не настільки яскравий актор, щоб закрити цю сценарну дірку своєю харизмою. І тому, коли виходиш із залу, думаєш про кого завгодно, але тільки не про центральному персонажі. Що, погодьтеся, нікуди не годиться. Тим більше що інші герої «Того, що біжить» теж особливої ​​колоритністю не відрізняються - якщо не брати до уваги різноманітності їх рас і кольору шкіри.

З 18 вересня в кіно.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Захоплююча підліткова фантастична стрічка з парою істотних і неприємних недоліків Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер