Читать полностью

• Melpo Melz

Melpo Melz

Шведская танцовщица и исполнительница дансхолла  Читать полностью →

Розгорнута рецензія на альбом Delta Machine від Depeche Mode

Depeche Mode 'Delta Machine' (Columbia)
Вкрай важко адекватно оцінювати альбом групи, яку слухаєш 27 років, знаєш кожен звук і кожен рядок будь-якого бі-сайда: з одного боку обізнаний про всі контекстах і причинно-спадкових зв'язках, але з іншого - складно вводиш себе в режим об'єктивності. Тим більше, Delta Machine - 13-а студійна платівка Depeche Mode - не спрощує завдання.
Це не диск в лоб - неоднозначна, що збиває з пантелику запис. Чи не шлягер, чи не бестселер прямо тут і зараз, проте внутрішнє відчуття, саме відчуття, що платівка може працювати і працює глибше, на якомусь іншому рівні, ніж первинні оцінки «подобається пісенька» або «не подобається пісенька» - є точно.
C самого старту, слідом парі-трійці прослуховувань у чималого числа шанувальників, підозрюю, трапляється заперечення. Мовляв, що там Дейв і Мартін віщали про подібності цього лонгплея з Violator (1990) і Songs Of Faith & Devotion (1993) ?! Який, на хрін, Violator або Songs ?! Знущаються, чи що? Плюс загальна звукова система координат від продюсера Бена Хиллера (він же працював над двома попередніми лонгплеїв) - о Боже, знову ці отруйно-хімічні, «гострі», що деренчать, ріжучі електронні звучки. Знову без захоплюючої багатовимірної органіки Алана Вайлдера, відповідального за фірмовий DM-звук кращих альбомів 80-90-х.

Все так. І не так. По-перше, вже років 15 ясно: нічого очікувати більше ніколи Violator'a або Songs. Не буде. І навіть не через відхід Алана (хоча це, звісно ж, мегасущественно). Забути. Поставити крапку. Постаратися якраз бути об'єктивним, дивитися під іншим кутом, а не з перспективи нескінченних порівнянь з World In My Eyes, Clean, Mercy In You або Walking In My Shoes. По-друге, що стосується саунду. Так, Хиллера багато, і немає йому прощення. Але багато і чого іншого. На відміну від, скажімо, колючо-синтетичного, нехай навіть загорнутого на ретрофутурістіческой аналогової машинерії, попередника Sounds Of The Universe (2009). Тут звук не настільки вилизаний і плоский, в ньому все-таки є вогкість. Хоч якийсь простір і атмосфера. Можливо, тому що зводив запис старий-добрий продюсер Флад.
Тут є блюзові гітари (правда, знову-таки «стислі» компресорами Бена), струнні, індустріальна гар, гучний донний бас (проте, на жаль, практично немає живих барабанів ...). Є цікаві, несподівані ходи - як ті ж струнні в приспіві стартовою Welcome To My World, зовсім раптові після скупий блікающей електроніки у вступі пісні. Цей саунд не намагається сподобатися, бути милим (і не намагається бути сінті-ретро, ​​як на Sounds Of The Universe). Він дезорієнтує. Особисто я не в захваті від нього, але мені подобається слово «дезорієнтує» і його зміст.
Останнє знову до питання про неоднозначність. Як і наступне. Відправна «стан здивованості» більше відноситься навіть не до звуку і текстурі, а, власне, до пісенному наповненню, матеріалу. Балада з блюз / госпел-відтінком Heaven, яку одні вважають геніальною, а інші невиразною, як перший, провідного синглу ще до виходу платівки відразу задала тон - чекайте «по-іншому». І дійсно, спочатку слухач ось сумні. Чи не хіти, не бойовики, які не красивості. Вірніше чіпляє різний. Десять чоловік - десять думок: хтось кращими називає одні пісні, хтось зовсім інші, а ось ті - ще треті. Це цікавий знак. І це перший погляд.

Адже щось витає, щось тримає на Delta Machine. C кожним разом - все більше і більше. І справа не тільки в тому, що з часом відкривається одна композиція, потім ще одна, друга, третя. Delta Machine, як з'ясовується через кілька днів прослуховування по колу, дуже продумано збудований. В одному з березневих інтерв'ю Гаан про це і говорив, мовляв, не впевнений у швидкому розумінні, але ця платівка - як єдина історія, від початку до кінця, де кожна тема грає свою роль. Загальна конфігурація така, що навіть спірні самі по собі номера займають потрібне місце у всій ланцюга.
Пісні, насправді, дуже різноманітні, часто несподівані, трансформують настрій і форми. Половина з них до того ж нелінійно влаштовані. Зазначена Welcome To My World, різко модифицирующая вектор від минималистичной електроніки до надихати гімну з розкотистим приспівом, змінюється хижої Angel, де на агресивні «хіллеровскіе» синт-занози навалюється брудна гітара Мартіна, а наступальний куплет з затятим Дейвом раптом триває плавним приспівом. Heaven, проста і задумана, судячи з усього, як натхненна околоблюзовая torch-song, віддає територію напруженої Secret To The End - вкрай насиченою, інтенсивної та дуже «депешовой» за підходом і духу. Тоді як, наступна тема My Little Universe, навпаки, взагалі не «депешовая» і, здавалося б, абсолютно не потрібна, прохідна - скупий плутаний ритм, пікіруючі кислотні лінії і все. Це що, блін? Тим більше, майже в середині альбому? Це робота Крістофера Берга (ще одного продюсера), того, хто робив платівки The Knife і Fever Ray. І це свого роду позиція нинішніх DM. Дискусійну, конфузящую фанів, експериментальну пісню - прямо на екватор диска. Після неї ще масла у вогонь: практично чистий блюз / кантрі-блюз Slow, знову-таки явно на любителя - тільки тепер зовсім іншого.

А далі лупити розгублену публіку вже без знижок. Виносячи романтика Broken, що відсилає кудись мало не до Here Is The House з альбому Black Celebration (1986). Жорсткий, настирливий електро-гаражний стомпер Soft Touch / Raw Nerve. Синтетичний зомбі-рок Should Be Higher (третя пісня авторства Гаана і Курта Уенала на Delta Machine після Secret To The End і Broken, інші - Гора) з злітають приспівом, де Дейв бере неприродно високі ноти (знову бентежачи). Тривожний нічний дрейф Alone - басовитий, похмурий, магнетичний, ось тут з дійсно вражаючою саунд-палітрою. Ударний бойовик Soothe My Soul, досить нехитрий і прямолінійний, але дещо подсмотревшій у Personal Jesus і покликаний рубати живцем по повній програмі. До речі, майбутній другий сингл - майже в самому кінці пластинки (знову дивний, начебто, хід). Нарешті, фінальна Goodbyе. Блюзова віз, раптово розривається гучної бурею зі стіною клавішних і рефреном-гімном, таким чином, закінчуючи альбом приблизно на тій же хвилі, що і вступна Welcome To My World.
Сум'яття. Неоднозначність. Роздуми. Адже це необов'язково негативно. Навпаки, такий ефект в музиці - нерідко віщує майбутню цінність. І те, що Depeche Mode на 33-му році існування далеко не залізобетонним диском Delta Machine, по крайней мере, змогли викликати цей ефект - вже велика справа.

Володимир Сиваш

Мовляв, що там Дейв і Мартін віщали про подібності цього лонгплея з Violator (1990) і Songs Of Faith & Devotion (1993) ?
Який, на хрін, Violator або Songs ?